Verzorging van schaafwonden met Inotyol

Inotyol

In de afgelopen jaren ben ik tijdens wielerwedstrijden diverse keren het slachtoffer geweest van valpartijen. Steeds ben ik er relatief gunstig vanaf gekomen. Tenminste dat is meestal de gedachte kort na zo’n valpartij. Als de adrenaline nog door het lichaam stroomt, dringt de pijn nog niet zo door. Later als je dan onder de douche stapt, zou je haast wensen dat je in plaats van schaafwonden een sleutelbeen breuk had gehad.

Verschrikkelijk pijn doet het uitspoelen van de wonden met water, zoveel zelfs dat het schoonboenen van de schaafwond met een washandje even later nauwelijks als hinderlijk wordt ervaren. Maar wat te doen daarna? Wel verbinden of niet verbinden? Waarmee verbinden? Bij de meeste methoden resulteert het verbinden steeds in een bepaalde vorm van korst, wat heel vervelend is. De korst is stijver en stugger dan de onderliggende nieuwe huid, waardoor deze steeds, bij de minste beweging, losscheurt van de onderliggende huid. Steeds opnieuw is dit weer heel pijnlijk en wordt het herstelproces onderbroken en zelfs teruggeworpen.

Een jaar of 10 geleden maakte ik kennis met speciale pleisters die men gebruikt bij de behandeling van doorligwonden (Decubitus), daarmee kan je een schaafwond volledig afdekken, waarbij geen korst ontstaat. De pleister neemt als het ware de plek van de korst in, zonder vast te groeien. De wond blijft soepel en het herstel kan onverstoord doorgaan. Een hele prettige oplossing, totdat je bij de apotheek zo’n pleister besteld, dan kom je erachter dat deze speciale pleister verschrikkelijk duur zijn. Deze pleisters kosten namelijk tientallen euro’s per stuk, zelfs tot bijna €100. Een iets prijsvriendelijkere variant zou welkom zijn.

In 2009 verscheen in Sportgericht (nr.1, 2009) een artikel van Leon Meijer over zgn. “Colombian cream”, waarin beschreven wordt hoe Colombiaanse skeeleraars hun
schaafwonden behandelen na een valpartij. Daarmee is meteen ook de benaming van deze zalf verklaard. Skeeleren is in Colombia één van de belangrijkste sporten na
voetbal, dus ervaring genoeg. Bij “Colombian cream” gaat het in werkelijkheid om Inotyol, welke helaas in Nederland niet verkrijgbaar is. Maar niet getreurd, in België is Inotyol gewoon, zonder recept bij de apotheek verkrijgbaar (ook online te bestellen)

Inotyol

omnifix

 

 

 

 

 

 

Bij deze methode wordt Inotyol gecombineerd met Omnifix of Fixomull als afdekpleister. Beide producten zijn lucht en damp doorlatend en vervolgens ook elastisch. Uiteindelijk onstaat haast een soort tweede huid, waardoor er nauwelijks belemmering is om het trainingsschema te onderbreken. Tevens kan er probleemloos worden gedoucht, de pleister blijft mooi zitten en de vette Intyol kan daardoor niet wegspoelen.
Een paar weken geleden had ik weer eens het onaangename genoegen om het asfalt te mogen kussen. Notabene tijdens een fietstechniek training waar ik het strak aansnijden van de bocht demonstreerde, kreeg ik een klapband en schoof ik heel charmant onderuit. Naast een kapotte broek en beenstuk, had ik natuurlijk ook een paar schaafwonden, onder andere op mijn scheenbeen. Hoewel deze schaafwond redelijk ondiep was, heb ik deze toch even als voorbeeld genomen.
Na grondig schoon boenen onder de douche, was dit het resultaat.

omnifix3 omnifix2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dan smeer je de Inotyol in een royale laag over de wond. (Als de wond nat is kan de Inotyol ook op de Omnifix gesmeerd worden.) Knip een ruime pleister van Omnifix en knip de hoeken rond af. De Omnifix mag zeker 3 tot 4cm oversteken over de wond,
ofwel een plakrand hebben van 3 tot 4cm.  Plak de Omnifix pleister spanningsloos eroverheen en wrijf deze mooi glad aan. Zie hierboven voor het resultaat. De meest rechter foto laat het resultaat zien precies 8 dagen later, kort nadat ik de Omnifix pleister heb verwijderd.

been1been2been3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NB-1: De pleister kan gewoon 7 tot 10 dagen blijven zitten, mits er niet toch een
ontsteking zou ontstaan door vuil dat in de wond is achtergebleven.

been4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NB-2: Doordat de pleister vochtdoorlatend is, kan er ook wondvocht doorheen druipen.
Mijn ervaring is dat er dan een soort korst op de pleister ontstaat, die vervolgend bij de
volgende douchebeurt gewoon afgewassen /afgespoeld kan worden.
Literatuur:
Leon Meijer, Wondverzorging bij schaafwonden: Sportgericht 2009/1, jaargang63

Geef een reactie