Glutenvrije rijst en banaan muffins

glutenvrije muffins

In de ijver naar onbewerkte voeding realiseerde ik mij dat de sportvoeding die ik vrijwel dagelijks drink en eet, wel heel erg bewerkt is en vooral heel veel toegevoegde suikers heeft. Uit ervaring weet ik dat ik sportvoeding met een lagere glycemische waarde veel beter verdraag dan iets met alleen maar snelle suikers. Een banaan geeft doordat er sprake is van een evenwichtige mix tussen koolhydraten en vezels veel gelijkmatiger energie.

Cookbook
En toen was daar het “Feedzone cookbook”, met allemaal recepten voor gezonde maar toch koolhydraat rijke voeding voor sporters. En aangezien tarwe tegenwoordig niet meer zo gewenst is, wordt er in dit boek ook veel aandacht besteed aan glutenvrije maaltijden en hapjes. Ik zal regelmatig verslag doen van recepten die ik uit dit
boek maak, om te beginnen met de rijst en banaan muffins.

Ingrediënten:
 2 cups (500ml) gekookte witte rijst
 2 eieren
 1 banaan
 75-125ml melk
 2 el bruine basterdsuiker
 1 el rijstmeel
 vanille extract
 snufje zout

Bereiding:
Om de rijstkorrel te breken worden alle ingrediënten in een blender of met een staafmixer gemixed. Daarmee is het beslag klaar en kan verdeeld worden in het muffinblik. In mijn geval kon ik er 12 muffins van maken.

Om voor het oog de muffin nog iets op te leuken heb ik in elke muffin een plakje banaan geprikt (2e banaan) en met een beetje kaneel bestrooid. Vervolgens het geheel bij 170ºC, 15-20 minuten in de oven plaatsen. Na 15 minuten even controleren of de muffins al stevig zijn, wat bij mij al na 15 minuten het geval was.

bananenmuffins
Resultaat:
Heerlijke rijst en banaan muffins met een lichte banaan en vanille smaak. Volgens het kookboek levert elke muffin 75-80 kcal, dus qua voedingswaarde vergelijkbaar met 1 banaan. Maar de muffin geeft een meer gevuld gevoel dan wanneer ik een banaan gegeten heb. Dus als je een gedoseerde portie energie nodig hebt, of een tussendoortje wat relatief gezond is voor kinderen of ook voor jezelf, dan is dit een lekker alternatief.

Wat ik ook geprobeerd heb is het invouwen van een muffin een stukje bakpapier, waardoor deze ook goed is mee te nemen in de achterzak van een fietsshirt. Dit werkte op zich erg goed, maar om mee te nemen zou ik het decoratieve plakje banaan eraf laten de volgende keer, dan is de muffin een steviger geheel.

Smakelijk eten!

Geef een reactie