Gestructureerd trainen

Nu het zomerseizoen weer is begonnen, bestaat een groot deel van mijn trainingen uit fietstrainingen. Daarbij bestaat dit naast wedstrijden meestal uit ofwel duur/herstel ritjes ofwel groepsritten. Het lijkt wel leuk die groepsritten maar als echte trainingen kun je dit eigenlijk niet bestempelen. Je zou het hooguit een “fartlek” training kunnen noemen, dus een “van-alles-wat-interval” training eigenlijk.

Hoewel ik een groot voorstander ben van gestructureerd trainen, is het in de praktijk vaak lastig om uit te voeren.

Toch ga ik vanaf NU 2x of 3x per week proberen volgens een plan te trainen en natuurlijk laat ik mij leiden door de gegevens van mij Stages Cycling vermogensmeter.

Een trainingsplan begint altijd met het opbouwen van een bepaalde basisconditie, dus daar ga ik mee beginnen, met duurtrainingen.

De eerste trainingen zijn bedoeld als duurtraining waarbij eveneens de kadans ofwel trapfrequentie een aandachtspunt is. Immers om uiteindelijk meer vermogen te kunnen leveren, is een hogere kadans vereist. Kracht is natuurlijk ook een factor die hier een rol speelt, maar de kracht die ik als schaatser heb, is meer dan voldoende. Verder stimuleert de hogere kadans een goede doorbloeding en daarmee betere zuurstofvoorziening in de spieren.

Hieronder de training met mijn vermogenswaardes:

Duur_trapfrequentie

De grafiek van hele training: blauw=hartslag, rood=vermogen, lichtblauw=trapfrequentie
Onderweg een beetje de tel kwijt geraakt bij de 1min-1min-intervallen.

Grafiek_kadanstraining_26-4

Tabel van de intervallen, rood omcirkeld: duur, kadans en gemiddeld vermogen.

Cijfers_kadanstraining_26-4

Zoals blijkt uit de cijfers heb ik eigenlijk te goed mijn best gedaan, aangezien de gemiddelde vermogenswaardes per interval meestal hoger uitvielen dan het streven. Toch denk ik dat de waardes wel min of meer bij mij passen, want ik ben nog niet helemaal zeker of ik op dit moment het juiste omslagpunt als referentie gebruik.

Het fietsseizoen is voor mij eigenlijk pas net begonnen, mijn lichaam staat deels nog in de “schaatsstand”, het zal nog even duren voordat de omschakeling volledig zal zijn. Tenminste dat leert de ervaring. Trainingen als deze bevorderen de omschakeling naar fietsen zeer zeker.

Wordt vervolgd………

Geef een reactie