Zomerijs 2015

Chatillon-en-Diois, 3 Augustus 2015Nadat ik ruim 2 weken geleden de zomerijs trainingsperiode heb afgesloten in Inzell, ben ik eerst naar huis gereisd om van daaruit een paar dagen later richting Frankrijk te vertrekken. Heerlijk 3 weken met het gezin op vakantie. Inmiddels zijn we ruim anderhalve week onderweg en geland op de grens van Vercors en Drome.

Voldoende tijd is verstreken om alle ervaringen en belevenissen op het zomerijs te laten bezinken en er nu over te schrijven.

Natuurlijk weten we allemaal dat schaatsen een zeer verfijnde bewegingsvorm is, die veel vraagt van de fijne motoriek van de sporter. Het is typisch een sport waarin je eigenlijk alleen kan verbeteren door het vooral regelmatig te doen. En in dat “regelmatig” ligt natuurlijk meteen al de meerwaarde van schaatsen op zomerijs opgesloten.

Tijdens de zomerperiode van 2015 was eerst in Enschede en daarna in Inzell gelegenheid om op zomerijs te trainen. In Enschede heb ik 2 trainingsweekenden georganiseerd en daarna 2 weken in Inzell.

Vanuit mijn visie op schaatsen is zomerijs vooral bedoeld om de techniek te verbeteren, om te experimenteren met techniekaanpassingen en eventueel ander materiaal uit te proberen. Vooral techniek dus, er zijn immers meer dan voldoende mogelijkheden om de fysieke training tijdens de zomer op andere manieren in te vullen.

Het aanleren of verbeteren van een beweging door te bewegen noemen we motorisch leren en kan met allerlei verschillende soorten aanwijzingen gestuurd worden. Vanuit het perspectief van “differentieel leren”, waarbij een bewegingsbereik wordt afgetast, weten we dat het niet uitmaakt dat een oefening afwijkend of extreem is. Uiteindelijk kiest ieder lichaam, ieder persoon zijn eigen ideale bewegingsverloop. Met deze kennis in het achterhoofd probeer ik de deelnemers aan mijn trainingen steeds een verbeterde versie van zijn of haar eigen techniek te laten ontdekken. Een prachtige opdracht voor mij als trainer.

Elke deelnemer is anders, beweegt anders, communiceert anders, reageert anders op mij en mijn aanwijzingen, voortdurend moet ik mij aanpassen aan het individu. Dat is een geweldig gave uitdaging, ik denk dat juist daarin mijn grootste passie schuilt.

Geef een reactie